Energetska efikasnost

energetska efikasnost klima uređaji

Energetske oznake pomažu da napravite pravi izbor u kupovini klima uređaja. Skala energetskih razreda prikazana je strelicama sa slovnim oznakama od “A” do “G” i strelicama različitih dužina i boja. Energetska oznaka “A” označava uređaje koji troše najmanje električne energije, odnosno, energetski najefikasnijie uređaje. Energetska oznaka “G” označava uređaj sa najvećom potrošnjom energije odnosno najmanje energetski efikasan uređaj. Slovna oznaka energetskog razreda prikazana je sa desne strane slike koja prikazuje energetsku efikasnost uređaja.

energetske klase

Važno je zapamtiti da bolja energetska klasa ne znači i veću cenu proizvoda, ali obavezno znači manju potrošnju električne energije i manje troškove. Cena klima uređaja zavisi i od drugih faktora od kojih su najbitnije: proizvođač uređaja, zemlja porekla, tehničke karakteristike, i slično. Dva proizvoda istih ili sličnih karakteristika, ali različitih proizvođača, mogu imati različite cene.

Kod klima uređaja energetska efikasnost predstavlja odnos dobijene toplotne, odnosno rashladne energije, u odnosu na potrošenu električnu energiju. Spisak svih enegetskih klasa možete videti na slici desno. Šta predstavljaju COP i EER koeficijenti možete videti na stranici sa najčešće postavljenim pitanjima.

 

Kontakt!
Poruka uspesno poslata!9 + 5 =