Gde montirati klimu?

Kod montaže treba obratiti pažnju na nekoliko stvari. S obzirom da nam je montaža klima uređaja jedna od delatnosti, probaćemo da vas upoznamo sa nekim osnovnim pravilima koja treba poštovati.

Pozicija unutrašnje jedinice mora biti takva da ne duva u onaj deo prostora u kojem se ljudi najduže zadržavaju.Ni unutrašnja, ni spoljna jedinica ne smeju biti u ograničenom prostoru, koji bi im ometao duvanje. Za unutrašnju jedinicu nije dobro da je u nekom uskom hodniku, nasuprot drugog zida, odmah iznad nekakvog ormana ili police. Spoljna jedinica klima uređaja jednostavno mora biti napolju, a ne u potkrovlju, garaži ili slično.


Udaljenost između unutrašnje i spoljne jedinice treba da bude što manja, zbog potencijalnih gubitaka i opterećivanja uređaja kako za hlađenje tako i za grejanje, a za inverterske klime može biti i veća. Za skuplje inverter klima uredjaje modele dozvoljava se i preko dvadesetak metara.

Treba razmišljati o odvodu kondenzata koji proizvodi unutrašnja jedinica, kad se hladimo, odnosno spoljna jedinica kad se grejemo. S obzirom da klime uobičajeno nemaju ugrađenu pumpicu za vodu, od dna klime mora biti provučena cev kojom se rešavamo kondenzata. Ta cev mora imati konstantan pad, bez ijednog dela koji bi predstavljao sifon u kojem bi se zadrzavala voda.

 

Kontakt!
Poruka uspesno poslata!2 + 3 =