Kako hladi klima uređaj?

Nakon napornog dana i jurnjave po vrelom gradu i gradskom prevozu, ulazite u vaš dom; još uvek sta na auto-pilotu dok odlažete stvari i tražite daljinski od klima uređaja, uključujete ga i kako se temperatura snižava, počinjete da funkcionišete. Kako se psihički pripremate da nastavite sa vašim obavezama u domu i čekate da se temperatura još malo spusti, razmišljate o tome kako klima uređaj hladi?

Da Vas ne zamaramo sa detaljnim objašnjavanjem principa rada i svih delova klima uređaja, daćemo Vam krajnje jednostavan odgovor! Klima uređaj u stvari i ne hladi vaš dom, već izbacuje toplotu napolje! Zvuči čudno ali tako je! Da bi uspela u tome, koristi osobinu pojedinih gasova (najčešće freona) da uzima i daje toplotu prilikom promene pritiska.

Naime, kompresr pritiskom dovodi freon u tečno stanje i prebacuje ga u unutrašnju jedinicu, gde se menja pritisak i gas se vraća i gasovito stanje, pri čemu uzima toplotnu energiju iz vazduha. Zatim se topao gas odvodi u spoljnu jedinicu, gde se ga kompresor ponovo sabija, pri čemu on “ispušta” toplotu koju je pokupio it unutrašnje jedinice. Taj se proces odvija kontinualno u Vašem klima uređaju.

Pored hlađenja, današnje klime prečišćavaju vazduh, jonizuju ga, odvlažuju ali to je priča za neki drugi put… Rekli smo da ćemo vam na krajnje jednostavan način objasniti kako klima uređaji rade i dok ste pročitali ovaj tekst, Vaša klima vas je dovoljno ohladila, pardon – iznela dovoljno toplote iz vašeg stana, da vas osveži i da možete da nastavite dalje!

Leave a Comment


Kontakt!
Poruka uspesno poslata!7 + 2 =