Klima uređaji i novorođenčad

Kod nas je naširoko rasprostranjeno verovanje da su klima uređaji štetni, naročito za decu a o novorođenim bebama da ne govorimo. Po raznim forumima se mogu naći brojna pitanja zabrinutih roditelja, da li smeju da koriste klima uređaje i još brojniji odgovori nestručnih lica koja to nikako ne preporučuju. U nadi da ćemo uspeti da razbijemo mit o štetnosti klime, prenosimo Vam mišljenja i savete stručnjaka po tom pitanju.

Pedijatri generalno smatraju da je soba rashlađena klima uređajem bezbedna za bebu, posebno ako je alternativa pretopla soba, puna vlažnog, necirkulisanog vazduha. Ipak, kod korišćenja klima uređaja treba biti oprezan u prostoriji gde beba obitava treba biti oprezan i pridržavati se nekih osnovnih smernica. Ne treba previše rashladiti sobu, svakako ne ispod 20-22 stepena celzijusove skale ali nije loše konsultovati Vašeg pedijatra i poslušati njegovu preporuku. Bebu treba držati podalje od direktnog udara hladnog vazduha iz klima uređaja. Uostalom, i Vi sami se pomerate dalje od direktnog strujanja hladnog vazduha. Bebu treba obući lagano ali je držati pokrivenom, kako im koža ne bi bila u direktnom kontaktu sa hladnim vazduhom. Pored toga, potrebno je redobno čistiti filtere na klima uređaju, barem jednom nedeljno ako ne i češće.

Savremeni klima uređaji, pored toga što rashlađuju vazduhu prostoriji i održavaju vlažnost vazduha na optimalnom nivou, imaju aktivne bio filtere koji prečišćavaju vazduh od nečistoća i bakterija. Pojedini modeli (kao LG Art cool) imaju višestruke filtere (predfilter, nanu ugljenički filter, trostruki filter, nano biofuzijski filter, plazma filter itd…), namenjene prečišćavanju vazduha na više nivoa i uklanjanju različitih štetnih materija i organizama iz vazduha. Takođe, većina modela ima ugrađen jonizator, koji daje zdraviji vazduh u vašim prostorijama, o čemu smo već pisali.

Na kraju, ukoliko se i dalje dvoumite oko kupovine ili korišćenja klime u domu zbog zdravlja bebe, prestanite da slušate bake, strine i tetke i obezbedite vašim mališanima prijatnu i zdravu klimu za razvoj, rast i igru. Kao što vama smeta vrućina, tako smeta i najmlađima!

Leave a Comment


Kontakt!
Poruka uspesno poslata!6 + 1 =