Klima uređaji i vlažnost vazduha

Gotovo svi, moderni klima uređaji, pored toga što rashlađuju vazduh, regulišu i njegovu vlažnost, odnosno smanjuju je. Na relativno hladnim namotajima isparivača, kondenzuje se vodena para iz obrađenog vazduha, kao što se kondenzuje na čaši hladnog pića ili kada zimi uđemo u kući i ohlađene naočari se zamagle. Kondens se zatim prikuplja i izbacuje napolje i to je u stvari ona voda koja curi iz spoljne jedinice klima uređaja.

Pozitivne strane smanjivanja vlažnosti vazduha u prostorijama su višestruke. Naš organizam se sam rashlađuje tako što se znoji i znoj zatim isparava sa kože. Kada je visoka vlažnost u vazduhu, isparavanje znoja je usporeno ili gotovo onemogućeno (kao što je opranom vešu poterbno više vremena da se osuši kada je visoka vlažnost u vazduhu). Klima uređaji su dizajnirani tako da održavaju vlažnost vazduha između 40% i 60%, što je najprijatnije za ljude.

Pored stvaranja ugodne mikro-klime, smanjivanjem vlažnosti vazduha u prostoriji, sprečava se nastanak buđi, koja “cveta” u vlažnim prostorijama. Visoka vlađnost takođe pogoduje i raznim insektima kao što su moljci, buba švabe, grinje i slično. Visoka vlažnost u vazduhu loše deluje i na elektorniku u kućnim uređajima (računari, televizori, Hi-Fi uređaje i slično…) Za mnoge precizne uređaje (koji se pre koriste u industriji i poslovnim prostorima) je strogo definisana mikro-klima u kojoj optimalno radi, uključujući temperaturu i vlažnost vazduha.

Leave a Comment


Kontakt!
Poruka uspesno poslata!7 + 4 =