Klima uređaji sa jonizatorom vazduha

Retko kada smo u prilici da osetimo prisustvo električnog potencijala u vazduhu. Možda je najbolji primer osećaj koji imamo nakon jake oluje sa grmljavinom, ne zbog toga što je prošla opasnost od grmljavine i loše vreme već što je za sobom ostavila veliku koncentraciju negativnog naelektrisanja u vazduhu – jonizovala vazduh!

U atmosferi su stalno prisutni pozitivni i negativni joni a njihov idealan odnos (za čoveka) je 5:4. Takav odnos je često narušen u savremenom društvu i to u korist pozitivnih jona koji negativno deluju na nas. Prisustvo pozitivnih jona u vazduhu se najbolje oseti kada nailazi nevreme i kada je njihovo prisustvo u atmosferi višestruko povećano, što u ljudima izaziva neraspoloženje, umor i glavobolje. Svoje nepovoljno dejstvo pozitivni joni pokazuju i kada je povišen stepen zagađenja vazduha u gradovima. Oni dominiraju i u zatvorenim prostorijama, kancelarijama, stanovima, pogotovo ako se nalaze u zgradama izgrađenim od armiranog betona (efekat faradejevog kaveza).

Uticaj negativnih jona je potpuno drugačiji, ne samo što pozitivno deluju na ljude već su i neophodni – daju životnu efikasnost, pomažu i bolesnima i zdravima. Organizam preuzima negativne jone preko kože i disajnih organa. Oni imaju pozitivan uticaj na uspostavljanje ravnoteže prilikom razmene materije u organizmu. Pored pozitivne biološke implikacije, negativni joni imaju tendenciju da se vezuju za čestice koje lebde – prašina, vodene kapljice, aerosoli, alergeni, bakterije i virusi. Tako vezane čestice se grupišu i zatim padaju na pod jer zbog mase ne mogu da lebde. Ukoliko ih osoba udahne pre nego što padnu na pod, čestice su dovoljno velike da ih zaustave “filteri” gornjih disajnih puteva.

Joni se u prirodi stalno stvaraju ali i brzo nestaju a broj im varira u zavisnosti od meteoroloških i kosmičkih uslova, vlage i zagađenosti vazduha. Negativne jone stvara kosmičko i ultra-ljubičasto zračenje, radioaktivnost zemlje, kiša i prskanje vode, vatra itd… Sveća je na primer jak jonizator, zbog toga se i kaže da sveća “upija” duvanski dim ali ga u stvari ona jonizuje!

Atmosferu u vašem domu ili poslovnom prostoru možete veštački jonizovati korišćenjem raznih jonizatora ili kupiti klima uređaj sa jonizatorom. Prednosti klima uređaja sa jonizatorom je u tome, što pored toga što hladi ili greje postoriju, filtrira vazduh i jonizuje vazduh koji vezuje sitnije štetne čestice u veće grupe (kao što je opisano u tekstu), koji zatim padaju na pod ili se zadrže u filteru klime (jer su veći). Još jedna prednost klime kao jonizatora je što ima ventilator i tako pospešuje cirkulaciju jonizovanog vazduha, za razliku od većine stonih ili zidnih jonizatora, gde se njihov efekat oseti samo u neposrednoj blizini.Gotovo svi proizvođači klima u svojoj ponudi imaju modele sa jonizatorom vazduha i to u svim klasama (veličinama) i isti ne poskupljuje drastično cenu istog. Naša preporuka je da ukoliko planirate kupovinu klima uređaja, razmislite o investiciji u isti sa jonizatorom. Delotvorniji je od raznih “pasivnih” jonizatora, cena klime sa jonizatorom je manja od klime bez jonizatora i zasebnog jonizatora a i jedan uređaj zauzima manje mesta od dva.

Leave a Comment


Kontakt!
Poruka uspesno poslata!6 + 1 =