Koje su prednosti ili mane klima uređaja?

Prednosti klima uređaja:

– Idealna temperatura životnog ili radnog prostora, tokom cele godine.

– Zdravlje ( veći deo vremena provodite u prostoriji kad je uključena klima ). Priče o zdravlju ili nezdravosti klima uređaja padaju u vodu, kad se zna koliko je srčanih bolesnika klima uređaj stavilo na hladjenje prvenstveno zbog toga da prežive letnje vrućine. Ako se klima uređaj pravilno koristi, ali da se ne pretera sa razlikom temperature u prostoru i izvan njega. Kada je noću mnogo sparno i ne možemo da spavamo, mi uključimo klima uređaj, podesimo odgovarajući noćni režim rada i klima nas lagano hladi dok mi bezbrižno spavamo i sanjamo, ustajuću ujutru odmorni i spremni za nove poduhvate.

Ekonomičnost kod klima uređaja:

Stan od pedesetak kvadrata sa inverterskom klimom se može poprilično uštedeti, jer ako uzmemo da inverterska klima potroši 1 kw na sat vremena efektivnog rada, za 10 sati to je 10kw dnevno. Za mesec dana 10kW x 30 dana je 300kW struje.  U odnosu na termo peć ušteda je od dva do tri puta.

– Čistoća dok je uključen. Nema dima ni pepela, kao kod drva. Nema azbestne prašine kao kod termo peći. Umesto toga ima filtere koji sakupljaju prašinu, obično i elektrostatične filtere koji uništavaju razne bakterije, a neki klima  uređaji imaju i jonizatore koji prečišćavaju vazduh od neugodnih mirisa koji se osećaju.

Brzina rada klima uredjaja. Nakon svega nekoliko minuta od uključenja, ako je uređaj pravilno podešen, u prostoriji se oseti promena temperature. Uz to moguće je tajmerima unapred podesiti paljenje ili gašenje klima uređaja.

Mane:

– Kod grejanja, na niskim spoljnim temperaturama, posebno ako je veća vlaga klima uređaji počinju gubiti na snazi pri niskom temperaturama ( ali se ne odnosi na sve vrsta klima ). To se posebno odnosi na klasične klima uređaje, dok je kod inverter klima uređaja to područje rada znatno popravljeno.

– Ako bi hteli dobro ”pokriti” jedan veći stan, u većini slučajeva trebalo bi nam nekoliko klima uređaja, ili barem multi-split sistem, što se u stvari svodi na isto.

– Izmena toplote je dinamička, što znači da se vazduh u prostoru neprestano kreće, pa daje utisak da je nešto hladnije nego što stvarno jeste. Ne treba zaboraviti ni buku ventilatora, čija je buka mala, ali postoji.

Najekonomičnije su Fujitsu klime inverter čija je potrošnja struje veoma mala.

 

Prodaja – Montaža – Servis

Samsara doo
Ruzveltova 1, lok. 16
Beograd
mob: 065/3370-250
Tel: 011/33370-250

Leave a Comment


Kontakt!
Poruka uspesno poslata!10 + 6 =