Najčešće postavljena pitanja!

znak pitanja
1. Zašto tokom leta klima ispušta vodu iz unutrašnje, a tokom zime iz spoljašnje jedinice?
2. Zašto se iz moje klime oseća neugodan miris?
3. Da li je efikasno grejati se klima uređajima?
4. Da li je neophodan godišnji servis klima? I zašto?
5. Šta predstavljaju COP i EER koeficijenti?
6. Šta su to energetske klase klima uređaja?
6. Gde je najpogodnije u stanu postaviti klima uređaj?
7. Koje su prednosti a koje mane klima uređaja?
8. Koliku površinu klima može ohladiti?
9. Da li je preporučljivo da klima uređaj radi tokom cele noći?

 

 

1. Zašto tokom leta klima ispušta vodu iz unutrašnje, a tokom zime iz spoljašnje jedinice?

Klima ispušta vodu iz jedinice koja je hladnija i kao takva kondenzuje vlagu iz vazduha. Tokom leta klimu koristimo za hlađenje te je unutrašnja jedinica hladnija od spoljašnje i ona ispušta vlagu. Usled grejanja tokom zime dolazi do suprotnog procesa te je spoljašnja jedinica hladnija i ona ispušta vodu.

 

2. Zašto se iz moje klime oseća neugodan miris i kako ga se rešiti?

Problem je u bakterijama koje se vremenom natalože na uređaju. Mirisi koji izlaze iz klima uređaja najčešće su posledica nakupljanja prljavštine i bakterija, a njih se rešavamo tako da najmanje jednom godišnje servisiramo klima uređaj, pri čemu se unutrašnja jedinica čisti specijalnim sredstvom, koje dezinfikuje, a ujedno i otklanja neprijatne mirise koje se nalaze u kadicama unutrašnje jedinice. A ono što Vi možete ponekad i sami da uradite je da pre i posle zadate funkcije hlađenja ili grejanja uključite ( na daljinskom ) funkciju ventilacije, tako da se isuši ono malo vode koje je ostalo u kadici.

 

3. Da li je efikasno grejati se klima uređajima?

Iako su klima uređaji efikasniji kao rashladna tela moguće je pomoću njih dobro zagrejati prostorije. U specifikacijama klima uređaja naznačeno je koliku toplotnu energiju mogu emitovati te se upoređivanjem sa potrošnjom električne energije može dobiti njena efikasnost. Odnos potrošenje i emitovane energije predstavlja se COP koeficijentom. Ipak, kako klima uređaji nisu zapravo grejna tela već funkcionišu na drugi način, njihova operativna radna temperatura iznosi -5c, odnosno -15c kod inverter klima uređaja. Ispod ovih temperatura ne poseduju istu efikasnost i u tim slučajevima preporučljivo je da se uređaj ne gasi tokom noći kako bi svoju spoljnu jedinicu održavao na određenoj temperaturi.

 

4. Da li je neophodan godišnji servis klima? I zašto?

Poželjno je što češće čistiti klima uređaj. U garanciju uređaja najčešće se podrazumeva obavezno godišnje održavanje. Čišćenje uređaja poboljšava njegovu efikasnost koja se vremenom smanjuje usled zaprljanosti. Drugi razlog je čistiji vazduh koji je bitan za Vaše zdravlje.

 

5. Šta predstavljaju COP i EER koeficijenti?

COP koeficijent (koeficijent performanse) predstavlja odnos emitovane toplotne energije u odnosu na utrošenu električnu energiju, dok EER koeficijent (odnos efikasnosti energija) predstavlja iskorišćenost električne energije i emitovane energije za hlađenje prostorije. Primera radi, ako klima uređaj  troši 1kW a emituje 3kW toplotne energije, COP koeficijent je 3. Ovi koeficijenti zavise od spoljašnje temperature.

 

energetske klase

6. Šta su to energetske klase klima uređaja?

Kao i ostali električni uređaji i klime se klasifikuju po energetskim klasama od klase A (najekonomičnija) do klase G. Njima se označava odnos dobijene toplotne, odnosno rashladne energije, u odnosu na potrošenu električnu energiju. Spisak svih enegetskih klasa možete videti na slici desno.

 

7. Gde je najpogodnije u stanu postaviti klima uređaj?

Postavljanje klima uređaja zivisi od konstrukcije prostorija u koje postavljate. Ako niste sigurni potražite preporuku od stručnjaka koji se time već bavio. Poželjno je da unutrašnja i spoljašnja jedinica ne budu previše udaljene. Pri postavljanju treba voditi računa o odvodu. Unutrašnju jedinicu je najpogodnije postaviti u prostoriji u kojoj najčešće boravite ali tako da ne izduvava vazduh direktno u mesto gde provodite najviše vremena (radni sto, fotelja, dvosed..). Poželjno je znati da klima izduvava vazduh pod uglom od 45°.

 

8. Koje su prednosti a koje mane klima uređaja?

Prednosti:

  • održavanje iste temperature u prostoriji tokom cele godine što umnogome  pomaže osobama sa narušenim zdravljem
  • najekonomičniji uređaj što se tiče potrošnje struje i energije koju emituje
  • mogućnost grejanja tokom zime

Mane:

  • zavisnost od spoljne temperature – na niskim temperaturama efikasnost klima je promenljiva

 

9. Koliku površinu klima može ohladiti?

 

10. Da li je preporučljivo da klima uređaj radi tokom cele noći?

U zimskim periodima jeste preporučljivo držati klimu uključenom i tokom noći kako bi održavala temperaturu prostorije. U suprotnom samom uređaju biće potrebno nešto više vremena kako bi počeo grejati prostoriju.

Kontakt!
Poruka uspesno poslata!2 + 10 =