Prenosne klime, prednosti i mane

Ukoliko niste u mogućnosti da montirate fiksni rashladni uređaj (podstanar ili neki drugi razlog), pravo rešenje za vas je prenosni klima uređaj ali treba da imate na umu da i ono dolazi sa određenim kompromisima. Prednost pokretnih klima uređaja je pre svega u tome što su pokretne, možete preko dana hladiti jednu prostoriju a uveče premestiti u drugu, možete je poneti u vikendicu preko vikenda ili poneti sa sobom kada se preselite. Naravno, najveća prednost je u tome što hladi, no, to rade i sve druge vrste klima uređaja.

Nažalost, nedostaci su brojniji od prednosti. Ona jeste pokretna ali je pokretljivost ograničena kablom za struju i ispustom za topli vazduh. Ako se prisetimo principa rada rashladnih uređaja, znamo da toplota mora negde da ode. Sve prenosne klime imaju crevo za odvod toplote, koje se mora izbaciti iz prostorije koju hladite. To crevo ne bi trebalo da bude duže od 3 metra a trebalo bi da bude što kraće. Preporučuje da se izbaci kroz odškrinut prozor ili vrata ali to opet ostavlja prostora za ulazak toplog vazduha, čime se smanjuje učinak hlađenja. Najbolje rešenje je sprovesti crevo u dimnjak (ukoliko ga imate) ili izbušiti rupu u zidu ili prozoru, što ima i svojih loših strana jer je to ipak rupa u zidu! Kod pojedinih klima, to crevo nije ni malog prečnika (i do 15cm) Crevo treba biti što kraće jer obično nema neku toplotnu izolaciju pa zagreva prostoriju a kraće crevo rasterećuje rad klime.

Pokretni klima uređaji i energetska efikasnost

Drugi veći nedostatak je energetska efikasnost, koja je mnogo manja u odnosu na prozorske klime i split sisteme. Buka je takođe mana ovih uređaja, kao i kod prozorskih klima u istom kućištu se nalazi i ventilator i bučan kompresor a kako imaju manji kapacitet od split sistema, tokom toplih dana, moraće non-stop da radi. Potrebno je obratiti pažnju i na redovno pražnjenje posude za kondens, koja se brzo napuni i potrebno je prazniti nekada i više puta u toku dana.

Leave a Comment


Kontakt!
Poruka uspesno poslata!7 + 1 =