Priprema klima uređaja za sezonu

Dolaze topli dani i još topliji dani i period kada će klima uređaji početi da Vas rashlađuju i osvežavaju tokom vrelih letnjih dana. Kako ne bi imali problema sa klima uređajem, potrebno je isti pripremiti za sezonu hlađenja. Pored redovnog čišćenja filtera koje sami obavljate, nadmo se jednom nedeljno, potrebno je jednom godišnje uraditi servis klima uređaja koje izvodi ovlašćeno lice.

Redovan servis, pored proveravanja nivoa gasa u sistemu i ulja u kompresoru i njihovog međusobnog odnosa, te vakumiranja sistema, radi se i antibakterijsko čišćenje, kako unutrašnje, tako i spoljne jedinice. Potreba za čišćenjem proizilazi iz načina rada klime. Ona vazduh koji uvlači filtrira i zadržava sve prljavštine i mikroorganizme. Najveći deo se zadržava na filterima koje sami čistite, ali se jedan deo prljavština i mikroorganizama, koji se nisu zadržali na filteru, zadržava i taloži na izmenjivači toplote.  Vremenom, na njemu se formiraju naslage koje deluju kao izolator, umanjujući izmenjivanje toplota. Zbog manjeg iskorišćenja, sistem mora da radi više da bi postigao istu efikasnost. Time se povećava potrošnja električne energije i smanjuje radni vek klima uređaja jer radi pod većim opterećenjem.

Redovnim servisiranjem i čišćenjem klima uređaja produžavate radni vek iste, ostvarujete uštedu na električnoj energiji i što je najbitnije, osiguravate čist i zdrav vazduh u svom domu ili poslovnom prostoru.

Leave a Comment


Kontakt!
Poruka uspesno poslata!3 + 6 =