Redovni servis klima uredjaja štedi vaš novac

SERVISIRANJE KLIMA UREDJAJA

Kako bi postigli što duži radni vek rashladnog klima uredjaja, važno je redovno servisirate uređaj, i to treba raditi  kada krenu prve vrućine. Iskustvo upravo i pokazuje da je najčešći uzrok kvara ovog klima uredjaja činjenica da da se ne održava klima kada krenu prve vrućine.

Redovan servis košta oko 2,600 dinara
Kada je reč o novim klima uredjajima, potrebno je da se redovan servis klima-uređaja radi svake  godine, dok je za starije klima uredjaje neophodno to raditi i dva puta godišnje ako su montirane do jako prometnih ulica.

U ovom servisu, ali i u drugim, redovna kontrola rashladnih klima uredjaja podrazumeva dopunu ili zamenu freona i ulja u kompresoru, kao i vakuumiranje sistema, da freon ne bi isparavao tokom korišćenja. Negde je čak uključeno i antibakterijsko čišćenje sistema, pa serviser klima uredjaja samim čišćenjem klime  umanjuje rizik nastanka bolesti prouzrokovanih raznim vrstama bakterija i gljivica koje se nalaze u klima uređajima.

Za razliku od drugih rashladnih uredjaja koje neki majstori mogu na svoju ruku da čeprkaju i popravljaju, sistemi klima-uređaja ne funkcionišu na taj način. Ali nisu svi majstori isti.
Kontrolu klima utredjaja treba raditi u proverenim servisima i obratiti pažnju na nestručne servisere, jer oni naprave više štete nego koristi. Iako je kod njih nešto jeftinije, svako ko je tako radio došao je posle prvih vrućina kod nas da ponovo napuni i servisira klima uredjaj.

Dopunjavanje klima je veoma rizično kod nestručnih majstora jer oni to često vrše neodgovarajućim sredstvima, a čak i freonima koji nisu predviđeni za neke klima uredjaje. Osim što dopunjavanje rashladnog gasa u principu nije preporučljivo, pogrešno je i to što u nekim servisima dopunjuju samo gas, iako je potrebno da se ispoštuje propisani odnos ulja i gasa, jer se razlikuje da li je R-22, R-407C ili R-410C ( kod svakog modela klima-uređaja).

Redovno održavanje uređaja za klimatizaciju, a posebno pre letnje sezone, omogućava njihov ispravan rad pri visokim temperaturama, što podrazumeva čist i svež vazduh uprostorijielektrične energijei, sprečavanje bolesti i smanjenu potrošnju energije. Takođe, redovni godišnji servisi klima uredjaja produžiće njihov radni vek i smanjiti mogućnost za pojavu kvarova, čija popravka košta mnogo više od redovnog servisa.
Najjednostavniji kvar na klima uređaju može da bude zamena osigurača, što košta oko 1000 dinara, dok je najozbiljnije i najskuplje popravljati kompresor. Kompletan servis kompresora, kada se menjaju neki njegovi delovi, košta oko 200 evra ( za klimu od 12,000 Btu/h ), dok otklanjanje kvarova košta od 30 evra pa na više od toga. Ukoliko dođe do situacije da mora da se kupi nov klima-uređaj, on sa ugradnjom košta više od 300 evra do 1300 eura.

 

Leave a Comment


Kontakt!
Poruka uspesno poslata!



6 + 3 =