Smanjite vaše troškove hlađenja

U ovom tekstu ćemo Vam dati par praktičnih saveta, kako bi smanjili utrošak električne energije za rashlađivanje vašeg doma:

– Kada kupujete klima uređaj, više nije uvek bolje. Drugim rečima, treba kupiti klima uređaj čiji kapaciteti hlađenja odgovaraju prostoru koji hladi. Ukoliko kupite manji klima uređaj, radiće mnogo više kako bi postigao da ohladi prostoriju. Sa druge strane, ukoliko kupite jači klima uređaj, brzo će rashalditi sobu i često će se uključivati i isključivati (ako je podešen da održava određenu temperaturu) i pri tome neće stići da dovoljno odvlaži vazduh i isti neće biti tako prijatan. Takođe, potrebno je obratiti pažnju na energetsku klasu proizvoda, odnosno energetsku efikasnost. Uređaji više klase mogu biti jeftiniji u startu ali na duže staze (kroz utrošenu energiju) su isplativiji.

– Ukoliko tek kupujete klima uređaj, razmislite o inverter klima uređajima koji manje električne energije troše kako za hlađenje, tako i za grejanje prostorije.

– Redovno servisirajte klima uređaj – jednom godišenje pred početak sezone hlađenja, gde se proverava nivo gasa i ulja u komresoru te detaljno čisti i dezinfikuje uređaj

– Koristite programibilni termostat (ukoliko ga imate) tako da možete da programirate vreme hlađenja, kako bi se prostorije hladile kada ste kući.

– Ukoliko imate mogućnosti, spoljnu jedinicu postavite ne mesto gde ima više hladovine i ostavite joj prostora da može da izbaci toplotu iz kuće.

– Zatvarajte roletne ili zavese na prozorima koji se nalaze na sunčanoj strani. Ukoliko vam znači prirodno svetlo, postavite refleksivnu foliju na prozore, kako bi smanjili količinu toplote koja ulazi kroz njih. Dobro izolujte rupe (prozore, vrata, kao i mesta gde razne instalacije ulaze u kuću, električne, vodovodne, gasne i slično).

– Gotovo trećina toplote u kući se apsobuje kroz krov, omogućite provetravanje tavana ukoliko nemate toplotnu izolaciju na krovu.

– Omogućite slobodnu cirkulaciju vazduha iz vašeg klima uređaja, nemojte ga zaklanjati zavesom ili nameštajem.

– Svi električni uređaji u kući generišu toplotu (sijalice, TV, računar, Hi-Fi…) ukoliko ih ne koristite, isključite ih jer time direktno smanjujete potrošnju električne energije i smanjujete količinu toplote koju treba “izbaciti” iz kuće.

Leave a Comment


Kontakt!
Poruka uspesno poslata!8 + 1 =