Split klima uređaji

 

Multisplit klima uređaj

Split klima uređaji jesu sistemi koji se sastoje iz spoljašnje i unutrašnje jedinice i cevi koje ih povezuju i kroz koje prolazi freon. Najzastupljeniji su sistemi sa dve jedinice i pored njih postoje i sistemi sa više unutrašnjih jedinica kao što su multisplit sistemi.

Multisplit sistemi se dalje razlikuju po broju kompresora – neki modeli koriste jedan kompresor za više unutrašnjih jedinica dok posto je i modeli u kojima svaka unutrašnja jedinica ima zaseban kompresor.

Jedna od osobina split sistema jeste da ne mešaju unutrašnji i spoljašnji vazduh te je potrebno povremeno provetravati prostorije. Kot split sistema unutrašnja jedinica samo unutrašnji vazduh hladi (ili zagreva) po potrebi.

Standardna dvanaestica je klima uređaj od 12.000 Btu/h, odnosno od 3.500 W, koji je najčešće prodavani model. Da bi izbegli zabune koje nastaju pogrešnom interpretacijom tehničkih podataka, opisaćemo osnovne karakteristike ovog modela:

Ovaj uređaj daje energiju od 3.500 W prilikom hlađenja, pri čemu troši 1.200 W električne energije. Tokom svog rada, u mogućnosti je da izbaci približno 1.3 L/h kondenzovane vode sa kapacitetom protoka hladnog ili toplog vazduha od 500 – 600 m3/h pri maksimalnoj brzini ventilatora. Ovaj uređaj je predviđen za klimatizaciju do max. 50 m2 stambenog prostora, bazirano na standardnim elementima, kao što su izolacija, grejna tela, staklene površine, broj ljudi i sl. U slučaju da je prostor: potkrovlje, kancelarija sa mnogo grejnih tela, mini market sa frižiderima i škrinjama, i slično efikasnost “dvanaestice” se smanjuje, odnosno energija od 3.500W nije dovoljna da bi se postigli željeni rezultati. Informacije koje najčešće zbunjuju potencijalne kupce jeste ta da “dvanaestica” može da pokrije 60 i više kvadrata bilo kojeg prostora (ne uzevši u obzir osnovne elemente za izračun) što je posledica nestručne interpretacije čiji efekat na kraju može biti: nedovoljna efektivna snaga uređaja, česti kvarovi, smanjivanje roka trajanja uređaja, kvarovi na motoru (kompresoru) i sl.

 

Kontakt!
Poruka uspesno poslata!8 + 10 =