Upotreba klima uređaja

Upotreba:

Što manje otvarati vrata i prozore za vreme rada uređaja.
Ne puštajte direktnu sunčevu svetlost za vreme rada uređaja.
Kondenzacija – strujanjem vazduha iz klima uređaja hladi se topli vazduh u prostoriji.
Ukoliko čujete nedefinisane zvukove, razlog je u tome što se plastika prednje rešetke prilikom temperaturnih promena skuplja i širi.
Ukoliko ne možete upravljati daljinskim, proverite baterije.

Zdravlje:

Razlika spoljne  i unutrašnje temperature ne bi smela biti veća od 4-5 stepena celzijusa.
Redovnin čišćenjem (pranjem) filtera može se sprečiti nastanak gljivica i bakterija (uzročnici bolesti).
Potrebno je što češće servisirati klima uređaj.

Posljednjih nekoliko godina značajno je povećan broj klimatizovanih prostorija sa ciljem da se ljudima pruži što bolja zaštita od nepovoljnih spoljnih i unutrašnjih uticaja, i da im se na taj način osiguraju ugodniji životni i radni uslovi. Danas se u medijima sve češće piše i govori o štetnom uticaju klima uređaja po zdravlje ljudi. Iako je klima uređaj po jednoj definiciji uređaj namenjen za stvaranje osećaja prijatnosti ljudima koji borave u zatvorenom prostoru, upozorenja koja dolaze iz medija kod velikog broja ljudi stvaraju strah i negativan stav prema klima uređajima.

Da li su upozorenja i strah od klima uređaja opravdani?

Strah od klima uređaja i upozorenja koja dolaze iz medija i iz zdravstvenih krugova o njihovom štetnom uticaju po zdravlje ljudi, delimično su opravdani i treba ih ozbiljno shvatiti, ali samo ako se radi o klima uređajima koji se redovno ne održavaju.
U klimatizovanim prostorijama , osim o temperaturi, strujanju i vlažnosti vazduha, potrebno je voditi brigu i o mikrobiološkom kvalitetu vazduha kojeg udišemo. Vazduh iz klima uređaja koji se redovno ne održavaju, često je lošeg kvaliteta, a ponekad i neugodnog mirisa. Vlažna, prljava i tamna mesta unutar klima uređaja čine plodno tlo za razvoj i razmnožavanje bakterija, plijesni i gljivica.

Kod velikog broja korisnika klima uređaja zbog neupućenosti prevladava mišljenje kako klima uređaje ne treba čistiti i dezinfikovati, već da je dovoljno samo redovno prati filtere. Tek kada se u klimatizovanim prostorima počnu osećati neugodni smrad i  kada se iz klima uređaja oseti neugodan miris ili kada klima uređaj ne hladi dovoljno, za pomoć se obraćaju serviserima.

Mali broj vlasnika klima uređaja upoznat je s opasnostima koje prete od prljavih uređaja onda od servisera ne traže na vreme da im uređaje očiste i pripreme za sezonu hlađenja ili grejanja.
Potreba za čišćenjem klima uređaja proizlazi iz njihovog načina rada. Taj je vazduh kontaminiran prljavštinom i mikroorganizmima. Najveći deo prljavštine i mikroorganizama zadržavaju se na filterima te ih je iz tog razloga potrebno redovito prati, odnosno menjeti i dezinfikovati.

Leave a Comment


Kontakt!
Poruka uspesno poslata!2 + 6 =