Zašto kupiti prozorsku klimu?

Iako su nekeda bile veoma popularne i široko korišćene, danas je retkost videti prozorsku klimu. Iako su split sistemi gotovo “iskorenili” ove dinosauruse među klima uređajima, isti itekako mogu biti korisni i možda bolje rešenje od drugih vrsta rashladnih uređaja. Njihova najveća prednost je u tome što su donekle prenosne, dok split sistemi to uopšte nisu. Kod montaže split sistem, nosači se ušrafljuju u zid, izvodi se instalacija, buši rupa u zidu (za cevi i električnu instalaciju), što ih čini totalno “nepokretnim”. Pored toga, instalaciju mora izvršiti ovlašćeno stručno lice, jer se split sistemi nakon instalacije pune gasom.

Sa druge strane, prozorske klime, kao što im i ime kaže se postavljaju u prozorsko okno. Ukoliko imate vešte ruke i malo alata, klimu možete i sami da instalirate. Instalacija je svodi na skidanje prozorskog krila, postavljanja klime u prozor i zarvaranja ostatka rupe. To možete uraditi šper pločom i stiroporom i dodatno zadihtovati pur penom ili čega se već setite. Nakon postavljanja, klimu samo uključite u električnu mrežu i možete da se rashladite jer one dolaze već napunjene gasom i odmah su spremne za korišćenje.

Prozorska klima Venting

Njihova prednost, pored jednostavnije instalacije je u tome što je isto tako jednostavno možete demontirati i vratiti prozorsko krilo, kao da klima nikada nije ni bila tu. Tako da ukoliko se preselite možete poneti klimu sa sobom, premestiti u drugu prostoriju i ukoliko su prozori identični, možete iskoristiti poloču sa starog prozora za zatvaranja “viška” rupe. Većina prozorskih klima danas, ima i mogućnost grejanja, tako da ukoliko ste dobro zatvorili “rupu” oko klime, ne morate je skidati preko zime i možete je koristiti za dogrevanje ili grejanje prostorije.

Pored prednosti, svakako imaju i mana u odnosu na split sisteme. Bučniji su od split sistema jer se “bučna” jedinica koja se montira spolja kod split sistema, ovde nalazi u istom kućištu i prenosi buku u unutrašnjost prostorije. Takođe je potrebno uređaj dobro montirati kako se ne bi stvarala buka od vibracija. Osim toga, gubite svetlost u sobi zatvaranjem jednog prozorskog krila a i teško je to uraditi a da se ne naruši estetika. Split sistemi su tu u velikoj prednosti svojim elegantnim dizajnom. Na našem tržištu su najrasprostranjeniji Midea i Venting prozorski klima uređaji. Prozorska klima ugradnja u Beogradu je nešto skuplja u odnosu na unutrašnjost Srbije.

1 Comment

  1. f2zubac says:

    Postovanje

    Napisite nesto o tome da prozorske klime ubacuju svez vazduh u prostoriju za razliku od split sistema koje samo hlade/greju ustajao vazduh (ako sam u pravu).

    Pozdrav

    Dragan Zubac

Leave a Comment


Kontakt!
Poruka uspesno poslata!2 + 2 =